Babynamen: betekenis, bekende naamdragers en top-10

Betekenis Johan

Geslacht: Mannelijk

Oorsprong: Hebreeuws

Betekenis Johan: De jongensnaam Johan is afgeleid van de Hebreeuwse naam Johanan, dat "Jahew is genadig" betekent.

Bekende naamdragers

Johan Cruijff (1947-2016) wordt beschouwd als een van de allergrootsten in de voetbalgeschiedenis. Johan werd drie keer verkozen tot Europees Voetballer van het Jaar (1971, 1973, 1974) en twee keer tot Sportman van het Jaar (1972, 1973). Hij was de exponent van de topperiode van Ajax en het Nederlandse elftal in de jaren 70. Later speelde hij bij Barcelona. Johan was ook trainer bij Ajax en Barcelona. Hij is in Nederland tevens beroemd geworden vanwege zijn uitspraken.

Johan van Zweden (1537-1592) was koning van Zweden vanaf 1568 tot aan zijn dood. Hij maakte en einde aan de Scandinavische Zevenjarige oorlog, maar voerde daarna een lange oorlog tegen Rusland. Hij probeerde om de kerk van Zweden weer onder het gezag van Rome te brengen, maar dit mislukte omdat het celibaat onder geestelijken in Zweden nog niet hersteld was.

Johan van Denemarken (1455-1513) was koning van Denemarken. In 1483 werd Johan tot koning van Denemarken gekroond en enkele maanden later tot Noorse koning. Pas in 1497 wist hij met behulp van de Zweedse adel de regent te verslaan zich tot koning te laten kronen. In 1501 werd Johan weer afgezet en opgevolgd door de regent. Uiteindelijk werd Johan opnieuw gekroond maar mocht hij Zweden niet binnen.

Johan Bernoulli (1667-1748) was een Zwitsers wis- en natuurkundige. In 1705 volgde hij hoogleraar wiskunde in Bazel. Hij kreeg ruzie met zijn zoon Daniƫl die samen met hem op een gedeelde eerste plaats uitkwamen in een wetenschappelijke wedstrijd van de Universiteit van Parijs. Johan probeerde gehele werk Hydrodynamica van zijn zoon te stelen te stelen en onder eigen naam uit te brengen, met de titel Hydraulica.

Afgeleide namen: Hanna, Hannes, Hans, Jan, Jana, Jane, Janeke, Janie, Janiek, Janne, Jannes, Jantje, Johanna, Johannes, Joop

Geboortekaartjes met de naam Johan

We hebben nog geen geboortekaartjes van een baby met de naam Johan. Heb je nog een leuk geboortekaartje van een Johan of een andere naam, dan mag je deze scannen en ons emailen naar robin4@babynaam.info. Alvast bedankt!Reacties

Reacties in verband met de voornaam Johan kan je onderaan deze pagina invoeren. Bv. Heb je positieve of negatieve ervaring met de naam Johan of zijn er aspecten in verband met deze naam die andere ouders kunnen helpen bij de keuze van een babynaam. Hieronder vindt je reacties van bezoekers.

lina   15 Feb 2017
mijn papa heet Johan hij is een superheld en fotograaf johan jacobz

johan   28 Aug 2011
ik heet johan en iedereen noemt mij jowan

sss en lll   22 Nov 2010
myn leraar heet johan hy is raar

christina   12 Sep 2010
Hahahaha, Johan is dus eigenlijk de "on"genadige. Mijn man en vader van onze dochter Hannah (!) heet dus ook Johan en ik denk dat de reactie van Anna ook heel goed van onze dochter had kunnen komen hihi

Anna   11 Jul 2009
haha, mijn vader heet johan en die is niet echt bepaald genadig


Geef jouw reactie:

Naam:
Reactie: 
Code: Vul deze code in: 3455