Babynamen: betekenis, bekende naamdragers en top-10

Betekenis Alexandra

Geslacht: Vrouwelijk

Oorsprong: Grieks

Betekenis Alexandra: De meisjesnaam Alexandra is van Griekse herkomst met als betekenis "beschermster". De namen Alexander en Alexandra waren doorheen de eeuwen geliefde namen in koninklijke families.

Bekende naamdragers

Alexandra Fjodorovna (1872-1917) was de laatste tsarina van Rusland. Ze werd geboren als Victoria Alix Helena Louise van Hessen-Darmstadt maar bekeerde zich tot de Russisch-orthodoxe Kerk en veranderde haar naam naar Alexandra Fjodorovna om te kunnen trouwen met de tsaar Nicolaas II van Rusland. Oorspronkelijk was ze een vrolijk kind en kreeg zelfs de bijnaam Sunny, maar na de dood van haar moeder toen Alexandra zes jaar was werd de somber. Tijdens het huwelijksfeest met Nicolaas werd eten en drinken gegeven aan 400.000 personen, maar in de drukte kwamen 1300 mensen om. Ze kregen samen 6 kinderen: Maria, Olga, Nicolaas, Alexandra, Anastasia, Aleksej en Tatania. Hun enige zoon leed echter aan hemofilie waardoor de troonopvolger nooit volwassen zou worden. De ziekte werd daarom geheim gehouden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam er een opstand van de bevolking tegen de tsarenfamilie en in 1918 werden Alexandra en haar gezin door een vuurpeloton doodgeschoten.

Alexdra Paul (1963) is een Amerikaanse actrice die vooral bekend is van de televisieserie Baywatch waar ze van 1992 tot 1997 speelde als brigadier Stephanie. Alexa,dra is een fanatiek milieuactiviste.

Afgeleide namen: Alex, Alexa, Alexander, Alexandra, Alexandrine, Lex, Sandar, Sander, Sandor, Xander

Geboortekaartjes met de naam Alexandra

We hebben nog geen geboortekaartjes van een baby met de naam Alexandra. Heb je nog een leuk geboortekaartje van een Alexandra of een andere naam, dan mag je deze scannen en ons emailen naar robin4@babynaam.info. Alvast bedankt!Reacties

Reacties in verband met de voornaam Alexandra kan je onderaan deze pagina invoeren. Bv. Heb je positieve of negatieve ervaring met de naam Alexandra of zijn er aspecten in verband met deze naam die andere ouders kunnen helpen bij de keuze van een babynaam. Hieronder vindt je reacties van bezoekers.

Alexandra   13 Oct 2015
Mijn roepnaam is Alex of Alixa 😂

alexandra   24 Jan 2012
mijn volledige naam is Alexandra maar mijn roepnaam is Sandra, deze naam zag ik (helaas) niet bij de afgeleide namen staan.

alexandra   21 May 2010
een mooie naam die je niet mag verkoten. een naam om trots op tezijn...

alexandra   09 Mar 2010
alexandra is een mooie sterke naam, ik vind het leuk dat je het op zoveel manieren kunt afkorten.(alex alexia)

Alexandra   29 Oct 2009
Alexandra is de naam voor een sterke en zelfverzekerd vrouw. Daarom juist heet ik Alexandra

Kevin   23 Sep 2009
mijn vriendin heet alexandra, ik vind het een mooie chique naam.

Alexandra   01 Oct 2008
Alexandra is een mooie naam, hihi


Geef jouw reactie:

Naam:
Reactie: 
Code: Vul deze code in: 3455