Babynamen: betekenis, bekende naamdragers en top-10

Betekenis Tristan

Geslacht: Mannelijk

Oorsprong: Germaans

Betekenis Tristan: Tristan is waarschijnlijk afgeleid van het Germaans Thrustan dat "stenen wapen van Thor" of "hamer van Thor" betekent. In Frankrijk wordt Tristan in verband gebracht met triste dat "droevig" betekent. Zo werd de zoon van Lodewijk IX Tristan genoemd wegens de ellende die zijn geboorte betekende.

Bekende naamdragers

Tristan is de naam van een ridder van de Ronde Tafel uit de Arthur legende. Tristan was zoon van Blanchelor en Rivalen en neef van Mark of Cornwall.

Tristan is een van de hoofdpersonages van de bekende Keltische legende "Tristan en Isolde". Vele andere verhalen zijn op het thema, waarbij geliefden in elkaard armen sterven, gebaseerd. Ook het bekende verhaal Romeo en Julia van William Shakespeare is mogelijk geïnspireerd op het verhaal van Tristan en Isolde. In 2006 werd de naam Tristan heel populair in Nederland en Vlaanderen naar aanleiding van de Amerikaanse verfilming van Tristan en Isolde.

Tristan da Cunha (1460-1540) was een Portugees ontdekkingreiziger. Als admiraal had hij opdracht de Portugese overheersing in Azië en Afrika te versterken. Tijdens een reis naar Kaap de Goede Hoop ontdekte hij per toeval een eilandengroep waarvan hij het grootste naar zichzelf noemde, nl. Tristan da Cunha.

Afgeleide namen: Thrustan, Tristam, Tristano, Trystan, Tristen

Geboortekaartjes met de naam Tristan

Heb je nog een leuk geboortekaartje van een Tristan of een andere naam, dan mag je deze scannen en ons emailen naar robin4@babynaam.info. Alvast bedankt!

geboortekaartje tristanReacties

Reacties in verband met de voornaam Tristan kan je onderaan deze pagina invoeren. Bv. Heb je positieve of negatieve ervaring met de naam Tristan of zijn er aspecten in verband met deze naam die andere ouders kunnen helpen bij de keuze van een babynaam. Hieronder vindt je reacties van bezoekers.

Margret   14 Aug 2017
Ook wij hebben een Tristan met als tweede naam Merlijn. Tristan was een ridder van de ronde tafel (verhaal van koning Arthur). Tristan betekent ook wapen gekletter. Wij vinden het een prachtige en stoere naam!

Anoniem   01 Jun 2016
In verwachting van Tristan of Isolde. Mijn man en ik zijn verliefd op het verhaal.

Tristan   07 May 2015
ik ben heel fier op mijn naam

Katja   13 Jul 2014
Wij hebben een stoere, lieve zoon die Tristan heet. Hij is geboren 27-06-2000. Na 14 jaar vindt ik het nog steeds de mooiste jongensnaam die ik ooit heb gehoord.Ben heel trots op hem en op zijn naam

Tristan   30 Jul 2012
Ik heb helemaal geen negatieve ervaringen met mijn naam. Ik associeerde mijn naam altijd met triest maar nu ik zie dat het nog meer betekend, ben ik nog trotser dan voorheen.

femke   21 Jul 2012
Ons zoontje Tristan geboren op 3-1-2011 we kwamen op deze naam door veel gezoek op het internet, en toen we hem gevonden hadden wisten we het meteen dat word hem. De naam is gewoon super stoer en ons lieve mannetje is ook stoer dus de perfecte naam voor hem!

Kim   06 Jul 2011
Ons 2e zoontje 26-09-2010 geboren heet Colin Tristan met als roepnaam Tristan, wij vonden dit een hele mooie, stoere naam die goed bij de naam van zijn oudere broer Duncan past!!!

Lieze   09 Mar 2011
Ik vind Tristan ook heel mooi en een achterneefje van mij heeft ook deze naam. Ook vind ik het een leuke en heldhaftige naam omdat in de film 'Stardust' met Michel Pfeifer één van de hoofdfiguren ook Tristan noemt. In het boek heet hij Tristran en dat vind ik minder mooi en moeilijker uit te spreken. Wat één letter verschil niet allemaal kan doen. Jullie hebben allesinds allemaal een goede naam uitgekozen.

amber   25 Feb 2011
er zit een jongen in onze klas die tristan heet en die is zoo knap!!

Jeroen Vogelzang   15 Aug 2010
10 augustus 2010 is onze zoon Tristan geboren. Prachtige naam voor een prachtige zoon.

Kim   15 Apr 2010
wij zijn in blijde verwachting van een zoon Tristan of dochter Femke. Enorm krachtige naam voor Tristan, van de eerste moment als we de naam hoorden wisten we het.Tristan   07 Dec 2009
Gaan met die naam! iedereen herkent je ook snel. oh tristan, die kennen we wel maar moet dus niet teveel gebruikt worden. dan is het niet meer bijzonder

Sandra   03 Dec 2009
Ons zoontje noemt Tristan. Leuk eens een volledige en uitgebreide betekenis en oorsprong van de naam te lezen! Ik vind het alvast een mooie, krachtige naam.

Tristan   13 Nov 2009
Ik vind het wel een leuke naam,naar een eiland wel genoemd en dat is cool. Ik zag laast op de wereldkaart bij Spanje ofzo / Afrika dat daar een eiland was. Naar genoemd: Tristan da Cunha xD

Tristan   13 Nov 2009
Ik heet Tristan en ik ben geboren op: 13-12-99. Ik vind het eigenlijk een lelijke naam. Maar wees blij met een naam Tristan!

Tristan   04 Sep 2009
ik ben blij dat ik zonen coole naam heb er is een eiland een theaterstuk en nog veel meer naar mij genoemd

trystan   29 Apr 2009
ik heet trystan alleen dan niet met een Y in de plaats van een I.wat een leuke betekenis heeft mijn naam

gerrit   07 Jan 2009
wij hebben onze zoon tristan genoemd hij is geboren op 24-08-2005 en we vonden het gewoon een hele mooie naam die ook lekker in de mond ligt om uit te spreken

alex   05 Dec 2008
Ons zoontje gaat hoogstwaarschijnlijk tristan heten. Wat een held Alex en janet

alex   05 Dec 2008
mijn vriendin is gek op dit verhaal, ik trouwens ook. Tristan die sterft voor zijn geliefde!! Ik zou precies hetzelfde doen. Janet (mijn vriedin) is mijn isolde

manon   12 Nov 2008
Ik ben het helemaal eens met wat hierboven staatOnze zoon heet ook tristan,geboren op 28-04-2008.Hij is ook erg vrolijk,altijd lachen...ligt vast aan de naam!

willem   19 Mar 2008
Wij hebben onze zon Tristan genoemd. En het is juist een erg vrolijk manneke, geboren 29/02 2008, dus schrikkeldag ! En juist de naam vonden we apart en anders dan ander, komt ook niet veel voor en internationaal goed bruikbaar ! En wie heeft nu reeds bij zijn geboorte een Opera, een film, een boek en een eiland met zijn naam !!


Geef jouw reactie:

Naam:
Reactie: 
Code: Vul deze code in: 3455