Babynamen: betekenis, bekende naamdragers en top-10

Betekenis Rune

Geslacht: Mannelijk

Oorsprong: Scandinavisch

Betekenis Rune: Rune is een Scandinavische naam, afgeleid van rûn met de betekenis wetenschap, letters of toverformule.

Bekende naamdragers

Rune Stordal (1979) is een bekende Noorse schaatser. In 2005 werd Rune Stordal wereldkampioen van Afstanden in Inzell.

Rune Lange (1977) is een bekende voetbalspits. Eerst speelde Rune voor Tromso en Trabzonspor. Tussen 2002 en 2006 speelde Rune bij het Belgische Club Brugge. In 2006 keerde hij terug naar zijn vaderland Noorwegen.

Afgeleide namen: Ruhne, Runar

Geboortekaartjes met de naam Rune

Heb je nog een leuk geboortekaartje van een Rune of een andere naam, dan mag je deze scannen en ons emailen naar robin4@babynaam.info. Alvast bedankt!

geboortekaartje runeReacties

Reacties in verband met de voornaam Rune kan je onderaan deze pagina invoeren. Bv. Heb je positieve of negatieve ervaring met de naam Rune of zijn er aspecten in verband met deze naam die andere ouders kunnen helpen bij de keuze van een babynaam. Hieronder vindt je reacties van bezoekers.

Rune   07 Jun 2020
Ik ben in 1958 als meisje geboren in Antwerpen en mijn moeder had de naam Rune gelezen in een boek. Met dit boek heeft ze op de gemeente moeten bewijzen dat het een voornaam was. Ik ben als eerste ingeschreven onder deze naam maar vond dit als kind niet zo fijn omdat niemand die naam kende en ze mijn naam dus ook niet konden onthouden....ik ben heel blij dat er nu eindelijk zoveel Rune 's zijn! ????

Hannah   04 Jan 2018
Onze dochter heet Rune, prachtnaam voor prachtmeid...

Papa van Rune   23 Feb 2015
De naam Rune is voor beide geslachten een erg mooie naam! Wij vonden dat het vrouwelijk klinkt en hebben daarom onze dochter Rune genoemd! Wat een protje!

rune   28 Feb 2014
ik noem rune en ik vindt dat een mooie naam

Jana   28 May 2013
Rune is evegoe een meisjesnaam hoor! :(

rune0601   18 Nov 2012
Ik heet rune en ik ben een meisje . Ik ken geen andere runes buiten eentje maar dat is een jongen .

Leen   12 Jul 2012
Op 4 mei werd ons eerste kindje geboren! Een zoontje! Rune is zijn naam! Heel vaak denken mensen dat het een meisjesnaam is. Dat vind ik wel vervelend. Maar ik sta nog steeds achter mijn keuze! Een mooie, stoere naam voor ons klein kapoentje! Ik ken ook een meisje met de naam. De schrijfwijze is dan wel anders: Ruune.

Rune   20 Apr 2012
Mijn mama en papa noemen mij Runeke maar eigelijk noem ik Rune .Het klinkt wel raar een meisje dat Rune noemt.Maar in 2003 was het niet zo gek.Maar wat wel raar is als iemand uit jou school ook Rune noemt of in jou klas Rune noemtdan moet je maar eens weten tegen wie hij of zij spreekt.En wist je wat ze zeggen van namen die met de letter R begint: Dat ze niet tegen oneven gettalen kunnen kijk maar eens naar Hallo K3 .

Alex   23 Sep 2011
Onze zoon is vier jaar. Rune!!!!! Klinkt goed, stoer en krachtig.

Alex   23 Sep 2011
Onze zoon is vier jaar. Rune!!!!! Klinkt goed, stoer en krachtig.

Suzanne   12 Jul 2011
Wij hebben een zoon die Rune noemt. De naam wordt inderdaad voor beide geslachten gebruikt, wat vandaag voor het eerst een beetje vervelend was voor hem zelf. Op kamp zit er nog een Rune in zijn groep, een meisje dan, en die was zo fel om kwaad te zeggen dat Rune een meisjesnaam is, en geen jongensnaam. Daarom kwam ik efkes neuzen op welk een site ik hem morgen nog eens kan tonen dat Rune van oorsprong een jongensnaam was Op een ander forum las ik een berichtje van een mama, die haar dochter Rune had genoemd, naar de kleindochter van Willem Vermandele. Soms zijn de mensen toch zo weinig geïnformeerd ...Anouk Tielen   24 Mar 2011
mijn harts vriendin heet ook rune maar wel vrouwlijk

Leslie   14 Dec 2010
Ons Zoontje is geboren op 6 september 2010 met de prachtige naam Rune

Karin    25 Nov 2010
Wij hebben ons zoontje Rune (spreekt uit Roene) genoemd.Mijn vader is voetbalfanaat en vond Rune (van Rune Bradseth de voetballer) helemaal geweldig. En deze naam is perfect hij past helemaal goed bij onze zoon kort maar krachtig!En je hoort het bijna nooit ook wel handig aangezien wij Bakker van de achternaam heten en deze naam erg veel voorkomt!

anoniem   10 Nov 2010
Ik ben een meisje en ik noem rune waarom kiezen jullie allemaal voor een jongen ? Rune is een super mooie naam

Christine   14 Sep 2010
Op 9 september 2010 zijn we de trotse grootouders geworden van onze kleinzoon Rune. Zijn papa is supporter van Club Brugge, vandaar de keuze van de naam genoemd naar Rune Lange. Zijn papa koestert de stille droom dat hij ook later voetballer zal worden ... Intussen genieten we van deze schat van een baby.

marleen   05 Aug 2010
wij hebben een prachtige dochter van 9 jaar.zij heet Rune en is tevreden met haar naam net als wij nog altijd...

Katrien   13 Mar 2010
Ik ben meter van mijn neefje, Rune, een droom van een kind! Altijd content! Je spreekt het uit als "Ruune", met een "u" dus! Groetjes

danielle   19 Jan 2010
ik vind de naam heel mooi staan maar hoe spreken jullie de naam uit als Roen,Ruun,Ruune of Roene?

omi jeanneke   27 Dec 2009
ik vind rune een fantastische naam, helemaal passend bij ons klein ventje!

Daisy, toekomstige mama van Rune   07 Aug 2009
Hallo, het is al een jaar of 6 dat ik met de naam Rune in mijn hoofd zit ( afkomstig van de voetballer Rune Lange) Nu 6 jaar later verwachten wij een zoon en jahoor, zijn naam zal Rune zijn. Hij is gepland voor eind november

Sofie   28 May 2009
Ik ben mama van een fantastische dochter, Rhune, geboren 28-12-2006, haar naampje past zo helemaal bij haar, ben blij dat ze zo een mooie naam heeft die niet al te vaak voorkomt, iedereen die voor het eerst Rhune hoorde vond het zo een leuke, toffe naam

Evelyn   23 Mar 2009
Wij hoorden graag de naam Rune voor een meisje, maar omdat we het in de boekjes enkel als jongensnaam terug vonden twijfelden we. 6 januari 2001 is dan toch onze dochter Rune geboren en ik vind het nog steeds een supermooie naam.

Keja   15 Mar 2009
Runen/ Rune: Letters die de Vikingen en Germanen gebruikten om mee te schrijven, de toekomst te voorspellen en toverspreuken of teksten mee te maken. Bijvoorbeeld: Een Runen toverspreuk op een zwaard om de zwaarden en kracht van de tegenstander te doen verzwakken. Het Duitse woord voor letter (Buchstabe) stamt direkt van het gebruik van de Runen. Runen werden met een staaf(STABE) in beukenhout (BUCHenholz) geritst. Buch-stabe. Runen zijn tekens die door de Germaansche oppergod (Diets) Wodan (Duits) Wotan aan de mensen werden geschonken, nadat hij 9 dagen en 9 nachten aan de levensboom Yggdrasil heeft gehangen en om alle wijsheid van het heelal te verkrijgen één oog opofferde. Rune, geweldige naam !

Piet, Kitty, Barbara   12 Mar 2009
wij zijn in oostenrijk en hebben net te horen gekregen dat Rune geboren is. Zoon van Edwin en Brigitte. Groeten Opa, Oma en Tante

Nicole, mama van Kyra   12 Mar 2009
ik heb net een felicitatiekaartje geschreven voor de mama van Yara, zie de reactie van 25-08 jl. Het is een zoon Rune geworden! Leuk he.

John   09 Mar 2009
Wat is de exacte uitspraak van RUNE (RUUNE of ROENE?)

leen   05 Mar 2009
Wij hebben een kleinzoontje met de naam Rune, een pracht van een baby, met een prachtige naam. WIJ ZIJN ER TROTS OP !

Kevin & Ann   21 Dec 2008
Wij zijn op 6 november 2008 de trotse ouders van een zoontje Rune geworden, een mooie en krachtige naam!!! Bovendien is mijn vriend een supporter van club brugge , waar Rune Lange een tijd heeft gespeeld... zo hebben we deze naam het eerst gehoord...groetjes

moeke nina   20 Dec 2008
ben net oma geworden van mijn vierde kleinzoon Rune,vanaf de eerste moment dat ik hem zag wist ik dat dit de perfecte naam is voor deze prachtige baby,een krachtige naam,met mystiek tintje!

Inge   19 Nov 2008
Ik ben gisteren (18/11/08) tante geworden van Rune, en het is een prachtig ventje. Bijna zo knap als mijn ventje (Je)roen.

Sjhadre   03 Oct 2008
Onze zoon Rune is 23 september geboren! Een heerlijk ventje!!!

Mare   22 Sep 2008
Grappig om te lezen dat er een Rune is die op 11 mei jarig is (1981 geboren). Ons dochtertje Rune is ook op 11 mei jarig (2004 geboren).

vicky - andy & rune   08 Sep 2008
onze zoon rune is geboren op 8 juli 2008 en kreeg ook de naam rune. het is een pracht van een zoon met een pracht naam

sofie, mama van Rhune   06 Sep 2008
hallo, al voor ik zwanger was, ben ik een kindje tegengekomen met de naam Rhune. ik vond het een super mooie naam en mijn vriend was ook metteen overtuigd van de naam Rhune. na 2 jaar was het dan eindelijk zover. op 30/06/2008 is onze spruit geboren. we noemde hem Rhune het is een prachtzoon!!!

diana, mama van Yara   25 Aug 2008
Ik vind Rune een hele bijzondere naam. Ben zelf ook weer zwanger en als het aan mij ligt heet ons kindje straks ook Rune! Nog even mijn man overtuigen... Kan inderdaad voor een jongen én voor een meisje.

Inblijdeverwachting!   17 Aug 2008
Wij zijn sinds lange tijd gek op de naam Ruhne en verwachten een dochtertje in November. Vermits er nu veel jongens geboren worden met de naam Rune, zullen we een extra vrouwelijke toets toevoegen aan de naam die daarbij nog eens leuk klinkt ook. We zullen onze dochter Marie-Ruhne noemen.

Valérie   29 Jul 2008
Onze zoon Rune werd geboren op 15/06/2008. Een echt wonderbabietje !

kitty   17 Jul 2008
we hebben besloten dat we de naam Rune gaan nemen voor onze kleine spruit,vandaag ten laatste over 5 weken word hij geboren. Vind het een toffe naam met pit

Lieve   04 Jun 2008
Heb zopas telefoon gekregen, en ik ben meter geworden van een flinke jongen RUNE!! Ik vind het een zeer mooie naam echt met pit in. En voor de nodige pit zal die kleine spruit weldra zorgen. Proficiat Peter, Ann, Benjamin en Brentje!!

Yves & Heidi   03 May 2008
De oorsprong is in elk geval mannelijk.Wij hebben onze zoon Rhune genoemd maar voor meisjes wordt het ook gebruikt(meestal Rune). Daar is toch iedereen vrij in .

kitty   16 Apr 2008
we hoorden de naam rune zeer graag, maar wisten totaal niet dat het ook een meisjes naam was, bij ons komt rune redlijk veel voor en het zijn allemaal jongens! ik ben 21weken zwanger en we twijfelen nog over de naam! maar rune klinkt zeer mooi

Rune   09 Apr 2008
Oja, ik moet er ook wel bij vermelden dat ik een vrouw ben

Rune   09 Apr 2008
Mijn naam heb ik op 11-05-1981 gekregen. Alleen net iets unieker wellicht. Vaak wordt de naam Rune als Ruune uitgesproken, maar bij mij is het als Roene.

Merle   01 Apr 2008
Geweldig. Ik dacht dat we de alleraller enige waren die onze dochter zo genoemd hadden. Naar aanleiding van de betekenis en het verhaal achter de Runen overigens. (gefluisterd mysterie...)En dat is ze. Ons lieve stille wonder. Ze praat met haar ogen en lacht met haar hart. Al twee jaar een cadeau! mama van Rune

frans   28 Mar 2008
Rune is onze kleindochter.Zij is prachtig

an0niem   04 Jan 2008
Als je Rune te jongensachtig vindt, maak er dan June van. Zo heten waarschijnlijk niet veel jongens.

veerle   15 Oct 2007
Mijn dochtertje rune is geboren op 10-10-2007 en is jammer genoeg overleden. We namen heel wat foto's, maar geen enkele kan weergeven hoe mooi ze wel was. Ik mis ze enorm. In een boekje over namen las ik dat haar naam ook staat voor "geheimpje". Hoe mooi ze wel is blijft voor altijd haar en mijn geheimpje.

mama van rune   08 Sep 2007
Toen ik zwanger was en het bleek een jongen te zijn mocht ik de naam kiezen.Mijn man was er direct voor te vinden.Rune is kort en past heel goe bij onze zoon.Een naam die kort is maar heel goed klinkt.We hebben er veel positieve reacties op gekregen.

RUNE   28 Aug 2007
IK HEB EEN KLEINDOCHTERTJE VAN 4 JAAR EN ZE HEET RUNE MIJN DOCHTER HEEFT DE NAAM VAN HET KLEINDOCHTERTJE VAN WILLEM VERMANDERE VOOR HET EERST GEHOORD.ZIJ WIST NIET DAT HET OOK EEN JONGENSNAAM WAS

Esther   29 Jul 2007
Ja, ook onze dochter geboren op 11-05-2004 heeft de naam Rune gekregen.

sabine   25 Jul 2007
Wij hadden de naam Rune al gehoord van Rune Lange, waren direct verkocht, toen zijn we gaan opzoeken of deze naam ook voor meisje bestond.En inderdaad onze dochter heeft de naam Ruhne gekregen.En zij is iemand met karakter en pit iemand die weet wat ze wil.

Nicholas & Katja   13 Jul 2007
Wij hebben zojuist van onze beste vrienden gehoord dat het knaapje geboren is ! En de naam Rune draagt, we vinden het allebei een aparte mooie naam ! Gelukwensen aan de ouders....

Lotte   02 Jun 2007
Ik vind Rune n stoere naam, past zeker bij n stoere jongen. Rune staat in ieder geval in mijn lijstje met jongensnamen.

Elke   22 May 2007
Mijn nichtje heet Rhune en is nu 2 jaar oud. Vandaag heeft ze er een zusje bij! Liene, ook niet echt een dagelijkse naam denk ik. Reacties aub!

Anja   21 Apr 2007
Ook wij hebben de naam Rune gekozen. De naam stond al vast van voor mijn zwangerschap. Hier in de buurt hadden we de naam nog niet gehoord. Nu komt de naam al meer voor. We vinden het nog steeds een mooie, stoere naam.

kathleen   21 Mar 2007
Onze jongste zoon hebben wij ook Rune genoemd, een naam met pit voor een jongen die hem waard is !!!

Evy   20 Jan 2007
Wij hebben onze dochter Rune genoemd. De papa is een grote Club Brugge fan (Rune Lange) en we vonden dat beiden een sterke naam. Rune is ondertussen bijna 1,5 jaar oud en het is een vrolijk, open en pittig meisje.

Rune Wittouck   18 Jan 2007
Rune is officieel een jongensnaam maar wordt inderdaad ook als meisjesnaam gebruikt, zo zijn er in West-Vlaanderen al heel wat 'Runeke's die meisjes zijn. Er zijn ook al verschillende schrijfwijzes bvb. Rhune (wordt meer gebruikt als het een meisje is), Rûne, ... Onze Rune is een jongen en wij vinden dit nog altijd een supertoffe naam met karakter !!!! mama van Rune

margriet   10 Jan 2007
kan de naam Rune ook als meisjesnaam gebruikt worden? Ik dacht dat ik ooit op een Rune gebabysit had...


Geef jouw reactie:

Naam:
Reactie: 
Code: Vul deze code in: 3455