Babynamen: betekenis, bekende naamdragers en top-10

Betekenis Oscar

Geslacht: Mannelijk

Oorsprong: Germaans

Betekenis Oscar: De jongensnaam Oskar is afgeleid van de Germaanse naam Ansgar en betekent letterlijk "speerdrager door de goden beschermd".

Bekende naamdragers

De Oscar is een bekende filmtrofee, die waarschijnlijk zo werd genoemd omdat de eerste persoon die trofee zag zei dat deze haar deed denken aan haar oom Oscar.

Oscar Wilde (1854-1900) is een bekende Engelse schrijver en dichter van Ierse oorsprong. Hij studeerde aan het Magdalen College in Oxford, waar hij in 1978 de Newdigate Prize won voor zijn gedicht Ravenna. Oscar Wilde was een van de voorvechters van "kunst om de kunst". Typisch voor Oscar Wilde waren zijn uitgelezen taalgebruik, lange haren, opvallende kleding, esthetische gebaren en exquise voorwerpen. Zijn enige roman, The Picture of Dorian Gray, is een beklemmend, suggestief boek met autobiografische kenmerken. Hij werd bevriend met de zoon van een Markies, die Oscar beschuldigde van homoseksualiteit. Deze beschuldiging leidde tot een veroordeling en een gevangenisstraf van twee jaar. Hij bedacht heel wat aforismen die nu nog dagelijks gebruikt worden.

Oscar Jespers (1887-1970) was een Vlaamse beeldhouwer en broer van de kunstschilder Floris Jespers. Hij werkte met verschillende materialen, zoals marmer, terracotta en brons. Twee van zijn werken zijn te bezichtigen in het Park Middelheim (Antwerpen): Geboorte (1930) en In De Zon (1947). Oorspronkelijk werkte hij in de kubistische stijl, maar later werden zijn werken expressionistischer en realistischer.

Afgeleide namen: Ansgar, Oskar

Geboortekaartjes met de naam Oscar

We hebben nog geen geboortekaartjes van een baby met de naam Oscar. Heb je nog een leuk geboortekaartje van een Oscar of een andere naam, dan mag je deze scannen en ons emailen naar robin4@babynaam.info. Alvast bedankt!Reacties

Reacties in verband met de voornaam Oscar kan je onderaan deze pagina invoeren. Bv. Heb je positieve of negatieve ervaring met de naam Oscar of zijn er aspecten in verband met deze naam die andere ouders kunnen helpen bij de keuze van een babynaam. Hieronder vindt je reacties van bezoekers.


Geef jouw reactie:

Naam:
Reactie: 
Code: Vul deze code in: 3455