Babynamen: betekenis, bekende naamdragers en top-10

Betekenis Karel

Geslacht: Mannelijk

Oorsprong: Germaans

Betekenis Karel: Karel is een typisch Germaanse naam met als betekenis "vrije man" of "iemand die niet van adel is". Heel wat vorsten hadden de naam Karel.

Bekende naamdragers

Karel Van Wijnendaele (1882-1961) was een pionier van de Vlaamse sportjournalistiek. In 1912 richtte Karel met andere met enkele andere journalisten de sportkrant SportWereld, waarvan hij hoofdredacteur wordt. Karel organiseerde de eerste Ronde van Vlaanderen als promotie van zijn krant.

Karel Vingerhoets (1953) is een Vlaamse acteur die in verschillende Vlaamse series speelde, waaronder Slisse & Cesar, Langs de Kade, Misafir, Thuis, Buiten De Zone, F.C. De Kampioenen en Wittekerke. Verder houdt Karel zich bezig als beeldend kunstenaar en maakt vooral abstracte schilderijen.

Karel de Grote (742-814) was koning der Franken en werd in 800 gekroond tot keizer van het Westen. Karel de Grote kreeg zijn naam door zijn grote gestalte. Gedurende zijn heerschappij voerde Karel meer dan 50 oorlogen, vooral tegen de Saksen, de Friezen en de Longobarden. Hij voerde voor het eerst een gewelddadige bekeringspolitiek in. Op het toppunt van zijn macht heerste Karel over een gebied dat reikte van de Elbe en de Oder tot aan de Pyrenee├źn. Er wordt dikwijls beweerd dat vrijwel alle Europeanen van Karel de Grote zouden afstammen. Wel is bekend dat de alle huidige Europese vorsten van Karel de Grote afstammen.

Karel de Stoute (1433-1477) was hertog van Bourgondi├ź, Brabant, Limburg en Luxemburg. Karel de Stoute dank zijn aam aan zijn stoutmoedigheid, en dus niet aan ondeugend gedrag. Karel de Stoute hield zich bijna permanent bezig met oorlogen tegen buurlanden of het neerslaan van opstandige vazallen. Hij sneuvelde in 1477 tijdens de Slag bij Nancy.

Afgeleide namen: Carel, Carl, Carlos, Carol, Carole, Carolien, Caroelien, Carol, Carola,Carole, Carolien, Caroliene, Carolientje, Carolijn, Carolina, Caroline, Carolus, Carolyn, Caronia, Carool, Charles, Carley, Karl, Karol

Geboortekaartjes met de naam Karel

We hebben nog geen geboortekaartjes van een baby met de naam Karel. Heb je nog een leuk geboortekaartje van een Karel of een andere naam, dan mag je deze scannen en ons emailen naar robin4@babynaam.info. Alvast bedankt!Reacties

Reacties in verband met de voornaam Karel kan je onderaan deze pagina invoeren. Bv. Heb je positieve of negatieve ervaring met de naam Karel of zijn er aspecten in verband met deze naam die andere ouders kunnen helpen bij de keuze van een babynaam. Hieronder vindt je reacties van bezoekers.


Geef jouw reactie:

Naam:
Reactie: 
Code: Vul deze code in: 3455