Babynamen: betekenis, bekende naamdragers en top-10

Betekenis Joeri

Geslacht: Mannelijk

Oorsprong: Grieks

Betekenis Joeri: Joeri is een Russische vorm van George, dat "landbouwer" betekent.

Bekende naamdragers

Joeri Gagarin (1934-1968) was een bekende Russische ruimtevaarder. In 1961 was Joeri de eerste mens die een ruimtereis maakte, met een Vostok 1. Oorspronkelijk werd German Titov gekozen als eerste ruimtevaarder, maar omdat de Russen vonden dat zijn naam te Duits klonk kozen ze voor Joeri Gagarin. Hij werd ook Gagarin werd ook geselecteerd voor de training voor een missie naar de maan. Die missie hebben de Russen uiteindelijk afgelast. Joeri overleed in 1968 op 34-jarige leeftijd bij een ongeluk met een straaljager tijdens een trainingsvlucht. De stad Gzjatsk werd in 1968 omgedoopt in Gagarin.

Joeri Priloekov (1984) is een Russisch topzwemmer die in 2005 tijdens het EK kortebaan in Triƫst twee gouden medailles won en twee Europese records brak.

Joeri Jansen (1979) is een Belgische middellangeafstandsloper. Joeri Jansen maakte zijn doorbraak in 2001 toen hij zilver won op de 800 m bij de Europese Kampioenschappen atletiek voor beloften. In 2004 ontving Joeri een Gouden Spike, de belangrijkste atletiekprijs in Belgiƫ. In 2005 en 2007 won hij op het EK indoor een finaleplaats.

Afgeleide namen: George, Georges, Georgina, Joery, Joram, Joran, Jordi, Joren, Joria, Joris, Jorry, Jory, Jouri, Juri, Yoeri

Geboortekaartjes met de naam Joeri

We hebben nog geen geboortekaartjes van een baby met de naam Joeri. Heb je nog een leuk geboortekaartje van een Joeri of een andere naam, dan mag je deze scannen en ons emailen naar robin4@babynaam.info. Alvast bedankt!Reacties

Reacties in verband met de voornaam Joeri kan je onderaan deze pagina invoeren. Bv. Heb je positieve of negatieve ervaring met de naam Joeri of zijn er aspecten in verband met deze naam die andere ouders kunnen helpen bij de keuze van een babynaam. Hieronder vindt je reacties van bezoekers.

soraya   19 Feb 2013
ik vind deze naam geweldig omdat mijn vader zo heet en van de joeri op tv haha!

Joeri   23 Feb 2012
Joeri is inderdaad een koningnaam, ben er echt blij mee

joeri   24 Nov 2011
joeri is een supernaam

Kiara Mouha   17 Dec 2010
Joeri Mouha is mijn knuffelige vader dus geweldige naam.


Geef jouw reactie:

Naam:
Reactie: 
Code: Vul deze code in: 3455