Babynamen: betekenis, bekende naamdragers en top-10

Betekenis Jan

Geslacht: Mannelijk

Oorsprong: Hebreeuws

Betekenis Jan: De jongensnaam Jan is afgeleid van de Hebreeuwse naam Johanan, dat "Jahew is genadig" betekent. De populariteit van de voornaam Jan is te danken aan Johannes de Doper uit het Nieuwe Testament. Vroeger werd de naam Jan zodanig veel gebruikt dat soms meerdere kinderen in hetzelfde gezin de naam Jan hadden. Dit was het gevolg van het gebruik om kinderen dezelfde naam te geven als ouders of grootouders. Ook nu nog is de jongensnaam Jan nog heel populair in Nederland en België. De jongensnaam Jan zou ook aan de basis liggen van het Amerikaanse woord Yankee. New York was ooit een Nederlandse kolonie waar de namen Jan en Kees dus veel voorkwamen. De oorspronkelijke bewoners van New York werden "Jan-Kees" genoemd, dat uiteindelijk verbasterde naar "Yankee".

Bekende naamdragers

Jan Hoet (1936-2014) was een Belgisch curator en beoordelaar van de hedendaagse beeldende kunst. Hij kreeg als bijnaam "de kunstpaus". Jan Hoet was stichter en bezieler van het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) in Gent.

Jan Pieter Balkende (1956) is een Nederlands politicus van de CDA- partij. In 2002 werd hij minister-president van Nederland. Enkele Belgische politiekers kwamen in opspraak met hun opmerkingen over Jan Pieter. Karel de Gucht noemde Jan Pieter "stijfburgelijk" en "Harry Potter", terwijl Freya Van den Bossche zich afvroeg of Jan Pieter wel herkozen wilde worden.

Jan van Eyck (1390-1441) is een van de beroemdste Vlaamse Primitieven, die vooral landschappen en portretten schilderde. Hij was hofschilder van de Bourgondische hertog Filips de Goede. Het beroemdste werk van Jan van Eyck is het retabel Het Lam Gods dat in Gent wordt bewaard. Jan van Eyck was de eerste schilder die zijn werk signeerde.

Jan Klaasen is een fictief personage en hoofdpersoon van het Nederlanse poppenkastspel. Jan Klaasen speelt de rol van een dom figuur maar met een hart van goud.

Jan Jansen (1940) is een bekende Nederlandse wielrenner. Jan werd wereldkampioen in 1964 en was in 1968 de eerste Nederlander die de Ronde van Frankrijk won. In 1972 richtte Jan Jansen een fietsenfabriek waar fietsen werden gemaakt onder de naam "Jan Jansen".

Afgeleide namen: Jana, Jane, Janeke, Janie, Janiek, Janis, Janje, Janke, Janne, Jannes, Jantje

Geboortekaartjes met de naam Jan

We hebben nog geen geboortekaartjes van een baby met de naam Jan. Heb je nog een leuk geboortekaartje van een Jan of een andere naam, dan mag je deze scannen en ons emailen naar robin4@babynaam.info. Alvast bedankt!Reacties

Reacties in verband met de voornaam Jan kan je onderaan deze pagina invoeren. Bv. Heb je positieve of negatieve ervaring met de naam Jan of zijn er aspecten in verband met deze naam die andere ouders kunnen helpen bij de keuze van een babynaam. Hieronder vindt je reacties van bezoekers.

femke   04 Mar 2014
mijn opa noemt niet jan maar jean, ik ben blij dat hij zo noemt, ik vind het een mooie naam. Pieter-Jan heeft gelijk maar als zij het niet mooi vinden vind ik persoonlijk dat zij het niet mogen schrijven want het kwetst de mensen die jan of jean of het maakt niet uit noemen, maar het kwetst de mensen dus ze moeten er mee stoppen met zo'n dingen te schrijven!!!

Jako   21 Jan 2013
Wat zijn Nederlanders toch een boertig volk geworden. Krijgen jullie nog wel iets van opvoeding daarginds?

Jan    01 Jan 2013
Ik zei ooit tegen iemand dat ik mijn naam niet graag hoord. Zijn vraag was : Hoe wil je dan noemen. Nà diep nadenken wist ik het niet en dacht : Ja mn Peter noemde zo ik moet die naam in ere houden. EN BEN ER NU ECHT FIER OP DAT IK JAN NOEM.

Pieter-Jan   27 Mar 2011
Die Jemoedeer en Emma De Peape moeten hun bek houden!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ze zijn gewoon jaloers!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

silke    26 Jan 2011
jan is een leuke naam en mijn broer noemt jan hij speeld vaak met mij hij is grappig en hij zeurd bijna nooit en kijkt graag naar pokemon enhij heeft iets op punkypet en hij speelde graag op banditi en op bandiwours en soms speeld hij samen met mijn zus en mij prins en prinses

jemoeder   25 Nov 2010
hou je bek man over de naam jan stelletje hoerezonen zegbi whoela conjo le monejette

Manon Graafmans   16 Oct 2010
Op 11 mei 2010 is er weer een Jan geboren!!! Hij is de 5e Jan in de lijn. Het gaat erg goed met hem.

Davy   06 Oct 2010
Mijn voornaam

jan   11 Nov 2009
kutpaepe, is kei vette naam sukkeltje

h.g.   28 May 2009
jan is een geweldige naam! een verademing na al die vreemde en vervormde roepnamen van tegenwoordig! ik krijg compliment op compliment, dat we de kleine JAN hebben genoemd

Robin   28 Oct 2008
Sint-janskruid? Dit is een geneeskrachtig kruid en wordt vooral gebruikt als antidepressivum.vrouw van Jan   28 Oct 2008
Weet iemand een bloem of struik of boom met de naam Jan?.

Jantje   07 Sep 2008
Als iemand het uit mijn school ( 350 lln) het heeft over "Jan", dan is er geen twijfel, dan gaat het over mij. Dat kan niet over "Emma " gezegd worden !

Jan   18 Aug 2008
emma de paepe, beetje dimmen met je hoofd!

Jan   09 Jul 2008
Die naam jan het my voorvader laat oordra en dit het my net elke dag moed gegee en die mense met di naam jan is baie hardwerkend en voorbeeldig

Jan   18 Jun 2008
heey ik heet toevallig jan en doe niet zo flauw

emma de paepe   21 Mar 2008
verschrikkelijke oude naam!!!!!!AFSCHUWELIJK!!!!Je geeft dat toch niet aan een kind?????Zo AFSCHUWELIJK!!!!!!boeoeoeoeoeooeoeoeoeoeoeh voor de naam Jan!!!!

Jan Vader   25 Dec 2007
Jan is wereldwijd een gebruikte naam iedere taal heeft wel zijn eigen verbastering. Engels John, Ian
Duits Johan Frans Jean Spaans Juan (Guan) Portugees João Italiaans Giovanni Vroeger in de tijd voor Napoleon ging het met de naam opgestapeld Jan janszoon Jan. De naam Jan gaat in mijn familie al vele generaties ver.

Ivo   14 Sep 2007
Tevens afgeleide: Jan van den Velde

jan   23 Jan 2007
De naam Jan is ook afgeleid van de naam janmaat, deze naam komt uit de scheepvaart.Janmaat was de matroos op het schipvan de matroos....


Geef jouw reactie:

Naam:
Reactie: 
Code: Vul deze code in: 3455