Babynamen: betekenis, bekende naamdragers en top-10

Betekenis Ian

Geslacht: Mannelijk

Oorsprong: Hebreeuws

Betekenis Ian: Ian is afgeleid van de Hebreeuwse naam Johanan met als betekenis "Jahweh is genadig". De jongensnaam Ian is heel populair in Ierland en het Verenigd Koninkrijk.

Bekende naamdragers

Ian Smith (1919) is een Zimbabwaanse politicus. Ian Smith richte in Zimbawe (het voormalig Rhodesië) het Rhodesische Front op dat streefde naar een blanke minderheidsregering. Hij verzette zich tegen het geven van concessies aan de zwarte bevolking door de Britten. In 1965 riep Ian Smith eenzijdig de onhankelijkheid uit van Rhodesië. Later moest hij zijn macht afstaan aan de ZANU partij van Robert Mugabe.

Ian Gillan (1945) is een Engelse muzikant die bekend werd als zanger van de band Deep Purple. Ian Gillan is bekend voor zijn hoge sopraan stem. Hij was tevens de eerste zanger die optrad als Jezus in de rock opera Jezus Christ Superstar.

Ian Astbury (1962) is een Engelse muzikant die zanger en bezieler is van de rockband The Cult. Deze band haalde veel succes in de jaren tachtig met de albums Love en Sonic Temple.

Ian Paisley (1926) is dominee en politicus van Noord-Ierland. In 1970 werd Ian Paisley verkozen als lid van het Lagerhuis en 1971 richte hij de Democratische Unionistische Partij op. Hij was jaren lang rivaal van Sinn Féin die verbonden was met het katholieke IRA. Uiteindelijk gebeurde toch het onmogelijke en vormde Ian Paisley samen met Sinn Féin in 2007 een regering. Ian Paisley werd toen minister-president van Noord-Ierland.

Afgeleide namen: Iann, Jan, Iwan, John, Jean, Jens, Joan, Johannes, Hans, Hannes

Geboortekaartjes met de naam Ian

We hebben nog geen geboortekaartjes van een baby met de naam Ian. Heb je nog een leuk geboortekaartje van een Ian of een andere naam, dan mag je deze scannen en ons emailen naar robin4@babynaam.info. Alvast bedankt!Reacties

Reacties in verband met de voornaam Ian kan je onderaan deze pagina invoeren. Bv. Heb je positieve of negatieve ervaring met de naam Ian of zijn er aspecten in verband met deze naam die andere ouders kunnen helpen bij de keuze van een babynaam. Hieronder vindt je reacties van bezoekers.

Ian   06 Feb 2011
Ian Kevin Curtis (Stretford, 15 juli 1956 – Macclesfield, 18 mei 1980) was een Engelse zanger en songwriter. Hij is bekend als de zanger van de groep Joy Division, die hij in 1977 in Manchester oprichtte. In 1980 pleegde hij zelfmoord door zich op te hangen. De overige leden van Joy Division richtten later New Order op. Vond ik niet ecfht leuk dat mijn ouders naar mij naar hem vernoemen. Leuke muziek, maar wel zelfmoord gepleegd bij zijn moeder. Nou joepie!

Ian   31 Aug 2010
Ik loop al bijna 39 jaar rond met deze naam en kan je verzekeren dat het de eerste 25 jaar niet echt een kadoo was. niemand kende de naam en iedereen had wel een eigen versie van uitspraak. Gelukkig is dit evenwel veranderd meer mensen hebben de naam gehoord via radio en tv (waar deze ook doorgaans correct wordt uitgesproken). het is leuk maar tevens een beetje vervelnd om te moeten vaststellen dat wanneer ik de naam nu hoor roepen het niet noodzakelijk voor mij is.

Esther   05 Nov 2009
Mijn zoon heet Ian Tristan en hij is geboren op 25-07-1999. Ik heb de naam Ian gekozen omdat hij Keltisch is en je hem toch niet heel Engels uitspreekt, geen ai-jun maar I-jun. Plus dat het een naam is die niet af te korten is. Daar moet ik helaas op terug komen want mijn Ian heeft als koosnaam I of Ietje :S. Maar ik vind t nog steeds een prachtige naam en hij komt in NL idd niet vaak voor, maar in Engelssprekende landen struikel je er bijna over haha

Saar V.A.   26 Oct 2009
Wij hebben doelbewust voor een Ian (i-jan) gekozen omdat hij een typisch Vlaamse achternaam erbij ging krijgen. Een Engels klinkende voornaam en een Nederlandstalige achternaam vonden wij niet passen. Ian is trouwens geboren op maandag 19-05-2008

Roy Dassen   12 Aug 2009
Ian Dassen is geboren op 7 mei. Sluit me bij de bovenstaande commentaren aan. Kinderen en "jongeren" > 35 spreken hem goed uit. Ouderen zeggen vaak I-jan. Dat vinden mijn vriendin en ik niet erg. Zal wel een generatiekloofje zijn. We zijn vooral erg blij met onze Ian.

marianne   28 May 2009
hallo, grappig, wij hebben een Ian Christopher Nathanael van der Poel geboren op 6-11-2008. De naam is stoer en mooi en past bij diverse types dat vind ik er zo leuk aan. Je hoort de naam haast nooit, maar wel grappig/verbazend dat wij zo vlak na elkaar alle drie een Ian hebben gekregen!

danielle brandt   04 Apr 2009
Onze zoon Ian Joshua Brandt is 29-12-2008 geboren. En wij herkennen het helemaal wat Esther op heeft geschreven hier precies zo.

Esther de Geus   07 Jan 2009
Onze zoon Ian Lucas de Geus is op 29-10-2008 geboren. Het is een naam die door zeer kleine kinderen al goed wordt uit gesproken (Ijun) maar door de ouderen niet. Die zeggen "I-jan". De naam hoor je bijna niet in Nederland. Dat is een voordeel.Veel mensen schrijven Jan in plaats van Ian. Dat is een nadeel en daarin moet je veel corrigeren.


Geef jouw reactie:

Naam:
Reactie: 
Code: Vul deze code in: 3455