Babynamen: betekenis, bekende naamdragers en top-10

Betekenis Hendrik

Geslacht: Mannelijk

Oorsprong: Germaans

Betekenis Hendrik: De betekenis van Hendrik is "de machtige van een woonplaats". Hendrik is een veelvoorkomende naam van keizers en koningen.

Bekende naamdragers

Hendrik II de Heilige (ca. 972-1024) is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de populariteit van de naam Hendrik. Hendrik de Heilige werd in 1014 tot keizer gekroond door Paus Benedictus VIII. Hij werd als enige Duitse keizer heilig verklaard.

Hendrik VIII van Engeland (1491-1547) was koning van Engeland en van Ierland. Hij staat bekend als het prototype van de renaissancevorst en vertoonde veel interesse in kunst en wetenschap. Hij was liefdeloos en wreed. Zo liet hij tegenstrevers of dienaren die hem in de weg stonden meedogenloos opruimen. Hendrik heeft zes vrouwen gehad waarvan hij er twee liet onthoofden! De ontbinding van zijn eerste huwelijk resulteerde in de afscheiding van de Anglicaanse Kerk van de Kerk van Rome Hendrik was ook een goede componist van vooral liederen maar ook instrumentale werken.

Hendrik IV (1050-1106) was koning van Duitsland en later ook keizer van het Heilige Roomse Rijk. Hij hield zich vooral bezig met het consolideren en uitbreiden van zijn eigen keizerlijke macht. Toen hij het recht opeiste om de hogere geestelijken te benoemen kwam hij in conflict met Paus Gregorius VII, die tijdelijk een banvloek uitsprak. In 1105 werd Hendrik IV door zijn zoon Hendrik tot aftreden gedwongen.

Afgeleide namen: Endrik, Harry, Hein, Heintje, Hendrikus, Henk, Henni, Hennie, Henriette, Henri, Henry, Rik, Rikus

Geboortekaartjes met de naam Hendrik

We hebben nog geen geboortekaartjes van een baby met de naam Hendrik. Heb je nog een leuk geboortekaartje van een Hendrik of een andere naam, dan mag je deze scannen en ons emailen naar robin4@babynaam.info. Alvast bedankt!Reacties

Reacties in verband met de voornaam Hendrik kan je onderaan deze pagina invoeren. Bv. Heb je positieve of negatieve ervaring met de naam Hendrik of zijn er aspecten in verband met deze naam die andere ouders kunnen helpen bij de keuze van een babynaam. Hieronder vindt je reacties van bezoekers.

Hendrik Peter   14 May 2013
ik ben geboren op 18 12 1967 en ben een slangendrager.


Geef jouw reactie:

Naam:
Reactie: 
Code: Vul deze code in: 3455