Babynamen: betekenis, bekende naamdragers en top-10

Betekenis Catharina

Geslacht: Vrouwelijk

Oorsprong: Grieks

Betekenis Catharina: De meisjesnaam Catharina heeft als betekenis "rein" of "zuiver".

Bekende naamdragers

Catharina van Siena (1347-1380) was een van de beroemdste mystici van de rooms-katholieke Kerk. Catharina werd lid van de derde orde van de heilige Dominicus en woonde enkele jaren in een kluis in de werkplaats van haar vader. Er vormde zich een groep rond haar die zich met liefdadigheidswerken. Catharina begon zich bemoeien met nationale en internationale politiek. Ze kon door haar eindeloze preken paus Gregorius XI overhalen om terug te keren naar Rome. In 1375 Catharina kreeg ze stigmata terwijl ze in Pisa verbleef. In een verschijning zou Jezus zijn hart geruild hebben met hare. Catharina werd in 1461 door Pius II heiligverklaard.

Catharina de Grote (1729-1796) was van 1762 tot 1796 tsarina van Rusland. Catharina was een nicht van de koningen Gustaaf III en Karel XIII van Zweden en vrouw van de Russische troonopvolger Peter III. Na de terugkeer van een oorlogscampagne werd Peter gedwongen om ten voordele van Catharina afstand te doen van de troon. Tijdens haar regeerperiode versleet Catharina veel jonge minnaars. Gedurende bijna haar hele leven voerde Catharina correspondentie met bekende filosofen zoals Voltaire en Diderot.

Afgeleide namen: Catelijne, Catharina, Cathelijn, Cathelijne, Cathrien, Cathrina, Catho, Cathy, Cato, Kaat, Kaatje, Kathleen, Karen, Karin, Katja, Katrien, Katrina, Kay, Nina, Rina, Tina, Tine, Truus

Geboortekaartjes met de naam Catharina

We hebben nog geen geboortekaartjes van een baby met de naam Catharina. Heb je nog een leuk geboortekaartje van een Catharina of een andere naam, dan mag je deze scannen en ons emailen naar robin4@babynaam.info. Alvast bedankt!Reacties

Reacties in verband met de voornaam Catharina kan je onderaan deze pagina invoeren. Bv. Heb je positieve of negatieve ervaring met de naam Catharina of zijn er aspecten in verband met deze naam die andere ouders kunnen helpen bij de keuze van een babynaam. Hieronder vindt je reacties van bezoekers.


Geef jouw reactie:

Naam:
Reactie: 
Code: Vul deze code in: 3455