Babynamen: betekenis, bekende naamdragers en top-10

Betekenis Andreas

Geslacht: Mannelijk

Oorsprong: Grieks

Betekenis Andreas: Andreas is afgeleid van het Griekse andreios met als betekenis "dapper" of "manhaftig". De naam Andreas is bekend van het Nieuwe Testament. Andreas was één van de twaalf apostelen. Andreas werd gekruisigd aan een Andreaskruis, een diagonaal kruis. Andreas is patroonheilige van landen en bekende steden.

Bekende naamdragers

Andreas Vesalius (1514-1564) was een bekende Vlaamse anatonoom. Hij publiceerde het eerste complete boek over de mensenlijke anatomie, De Humani Corporis Fabrica. Hij kwam in aanvaring met de leer van Galenus, die zich teveel baseerde op de sectie van dieren. Op het einde van zijn loopbaan deed hij een sectie op een overleden edelman maar het hart bleek nog te kloppen. Andreas werd veroordeeld en moest voor straf een pelgrimstocht naar Jeruzalem ondernemen.

Andreas Baader (1943-1977) was een beruchte Duitse terrorist. Hij was leider van de links-radicale terreurgroep Rote Armee Fraction (RAF). De groep was verantwoordelijk voor verschillende gewapende overvallen en bomaanslagen, waarbij verschillende doden vielen. In 1972 werden Andreas Baader en andere kopstukken gearresteerd. In 1977 werden Andreas Baader, Ensslin en Raspe dood in de cel gevonden. Officieel was de doodsoorzaak zelfmoord maar andere beweren dat het om een executie ging.

Afgeleide namen: André, Andrée, Andrea, Andreus, Andras, Andres, Andries, Dries, Dreesje

Geboortekaartjes met de naam Andreas

We hebben nog geen geboortekaartjes van een baby met de naam Andreas. Heb je nog een leuk geboortekaartje van een Andreas of een andere naam, dan mag je deze scannen en ons emailen naar robin4@babynaam.info. Alvast bedankt!Reacties

Reacties in verband met de voornaam Andreas kan je onderaan deze pagina invoeren. Bv. Heb je positieve of negatieve ervaring met de naam Andreas of zijn er aspecten in verband met deze naam die andere ouders kunnen helpen bij de keuze van een babynaam. Hieronder vindt je reacties van bezoekers.

Andreas   14 Oct 2019
Ik verdien dese nam niet de ik ben ware los.

Tessa   02 Mar 2016
Mijn zoontje heet ook Andreas ik vint het een hele mooi naam en hij is ook heel mooi

Joppe de Broeder   03 Nov 2013
Andreas is een hele mooie naam, een van mijn vrienden heet zo.

ilona xxx   09 Dec 2010
zo heet mijn lief

mama in spe   24 Nov 2010
wij willen ons zoontje graag Andreas noemen, ik vind het een hele mooie naam mét een betekenis.

bianca   23 Nov 2010
onze zoon heet Andro, deze naam komt ook van andreas af

Andreas   25 Sep 2010
Ik heet zo

Andrea$   13 Oct 2009
leuk

Prutske   08 Sep 2009
Onze zoon heet zo. Wij vinden het dus een prachtige naam

andreas    13 Nov 2008
lol :d

Hanne   05 Feb 2008
Mijn vriendje heet Andres en ik vind het een hele mooie naam! Maar hij is dan ook een hele mooie jongen! X


Geef jouw reactie:

Naam:
Reactie: 
Code: Vul deze code in: 3455